B-CLINICAL CENTRE

“Gorica” of Podgorica

The landscape of Podgorica is defined by the meandering Moraca River and the prominent Gorica Hill. The redesigned semi-circular square extracts its form and essence from the distinctive intersection of urbanity and park, functioning as a focal point of urban greenery.
 
This square and project enhance the city’s permeability, strengthening the flow of the city, its landscapes,
and connection with nature. Emerging as an homage to Podgorica’s original scenic and iconic green hill, it elevates the city’s cultural and urban life.
This open, flexible, and adaptable framework has been meticulously crafted through a deep commitment to sustainability, ensuring a sustainable foundation for the future development of Podgorica’s cultural and urban life.
 
The design envisions itself as a captivating green sculpture, welcoming not only patients but also all residents and visitors of Podgorica as a vibrant destination exuding positive energy.
 
The Emergency Centre is designed as an extension of the existing arc-shaped clinical center complex, establishing a seamless connection with the surrounding landscape. Its form opens towards the lush Dječiji park, spreading to the northwest of the site, allowing for a gentle integration with the park’s greenery. This design aims to create a semi-circular plaza surrounded by the Emergency Centre and The CCM, making it as accessible as possible to the citizens.
 
This location ensures ample green space for people, plants, and animals. A green corridor traversing the site from north to south within The Complex of the Clinical Centre of Montenegro is reinforced, connecting the plaza and the river, enhancing the city’s green connectivity while celebrating natural diversity.
 
Although the primary pedestrian pathways remain outside the site, this flow of greenery serves as a series of pocket squares, enriching biodiversity. Along the river, attractions are created to enhance interaction between the local residents of Podgorica and the water, promoting recreational activities.
 
The originally existing parking area in the semi-circular plaza is minimized, and sufficient underground parking is provided within the Emergency Centre,making up for lost parking and maintaining overall functionality. Non-emergency vehicle routes are removed from the semi-circular plaza, and two access points are established at the edges of the plaza. The entire traffic flow within The CCM is redesigned, achieving clear separation between pedestrians and vehicles, creating a sense of psychological security.
 
The transformed semi-circular plaza, functioning as a green hub for the entire region at an urban scale, alongside the green hill-like Emergency Centre, can serve as a catalyst for coexistence with nature, not only within The CCM campus but also on a citywide scale.

>Japanese

“Gorica” of Podgorica
 











Year | 2023
Type | Competition
Program | Emergency Center+Clinical Centre
Size | 5720 m2
Status | uncompleted
Location | Podgorica, Monteneguro
Collaborator | Tetsuya KAWANO
Design| Haruki NAKAYAMA, Yosuke TSUKAMOTO

ARCHITECTURE

B-CLINICAL CENTRE

ARCHITECTURE

T-MUSEUM

ARCHITECTURE

T-LIBRARY COMPLEX

ARCHITECTURE

C-MUSEUM

ARCHITECTURE

MISUMI ANNEX

ARCHITECTURE

TREE STUDIO

ARCHITECTURE

WOVEN WOOD

INTERIOR

FABRIC HOUSE

INTERIOR

TRANSITION HOUSE

INTERIOR

MAISON DU VAL

INTERIOR

BRICOLAGE