TRANSITION HOUSE

Transition House

This project involved connecting two adjacent apartments in Paris to create a residential unit.
This house was required to be the client’s residence, but also an office for collaborating with colleagues and a space for presentations to business partners.
 
When the two existing units were connected, the existing space was divided into a long space facing the road in front and an area on the other side facing the courtyard where the existing pipes run.
Therefore, without changing the location of the plumbing, it was decided to divide the space into two major zones: a highly private zone on the quiet courtyard side facing south, and a zone with connections to others on the busy road side with open views and plenty of light.
Rather than separating them with a single door, a transition space was inserted between the two zones, creating a psychologically comfortable sense of distance, as if one were leaving the main house and going to a detached building.
The space connects the main rooms, and is given a form and material that works to change the psychology of people who pass through it.
The design is given an expression that blurs the historical and regional background and blends various elements together, incorporating the contradictory themes of continuity that connects rooms with different characteristics and uses, and discontinuity that creates a switching sequence.
 
Even if the functions of the main rooms change over time, the ambiguity of the transitional spaces that connect them fosters a sense of universality, and we aimed to create a home that can withstand the changes of wind and snow, like the streets of Paris.

>Japanese

Transition House
 
パリにある隣り合う2つのアパートを連結させて住戸を作るプロジェクト。
この家はクライアント自身の住居でありながら同僚と協働するオフィスであり、商談相手へのプレゼンテーションの空間でもあることが求められた。
 
既存空間は2住戸を連結させると前面道路に面した長い空間と反対側に中庭に面した既存配管が通るエリアに分かれる構成が現れた。
そこで水回りの位置は変更せずに、南面した静かな中庭側にプライバシーの高いゾーン、視界が開け光がふんだんに入る賑やかな道路側に他者との関わりを持つゾーンの2つに大きく分節することにした。
それらをドア一つで隔てるのではなく一度母屋を出て離れに行くように2つのゾーンに心理的に快適な距離感を作り出すトランジションの空間を間に挿入した。
その空間は主要な部屋を繋ぎつつ、そこを通過する人の心理が切り替わるように働きかける形態やマテリアルを与えられる。
背景にある時代性や地域性が曖昧で様々な要素が混然一体となるような表現を施され、異なる性質や用途を持つ部屋を繋ぐ連続性と切り替わるシークエンスを演出する断続性という相反するテーマを包含する。
 
長い時間の中で主要な部屋の機能が変わって行っても、それらを繋ぐトランジション空間がもつ曖昧さが普遍性を醸成し、パリの街並みのように風雪の変化に耐えうる住宅となることを目指した。











Year | 2024
Type | Private
Program |Residence+Office
Size | 130 m2
Status | Ongoing – to be completed in 2025
Location | Paris, France
Collaborator | euroTAMON
Design | Haruki NAKAYAMA, Yosuke TSUKAMOTO

ARCHITECTURE

B-CLINICAL CENTRE

ARCHITECTURE

T-MUSEUM

ARCHITECTURE

T-LIBRARY COMPLEX

ARCHITECTURE

C-MUSEUM

ARCHITECTURE

MISUMI ANNEX

ARCHITECTURE

TREE STUDIO

ARCHITECTURE

WOVEN WOOD

INTERIOR

FABRIC HOUSE

INTERIOR

TRANSITION HOUSE

INTERIOR

MAISON DU VAL

INTERIOR

BRICOLAGE